Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Resultats satisfactoris en el darrer estudi comparatiu de la Diputació

28 de setembre de 2015

​L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, juntament amb 38 municipis més de la demarcació de Barcelona, ha participat per desè any consecutiu en els cercles de comparació de llars d'infants, que reuneixen responsables tècnics d'aquests serveis municipals per mesurar, comparar i avaluar resultats, mitjançant indicadors comuns consensuats, amb l'objectiu de promoure la millora de la prestació de serveis públics. Els cercles també són una bona eina per rendir comptes davant la ciutadania en un exercici de rigor i transparència. 
Per la regidora d'Ensenyament Xell Montserrat, “en les dades de l'estudi es torna a posar de manifest que el servei de llars municipals d'infants de Vilafranca se situa en un nivell òptim pel que fa a la major part d'indicadors, i molt especialment en l'equitat en l'accés al servei”. 
Algunes de les dades més rellevant serien la bona cobertura de la demanda, amb un elevat percentatge d'infants de menys de tres anys que són alumnes de les llars de titularitat municipal, concretament un 26%, mentre que la mitjana dels municipis que participen en l'estudi és del 16%; l'alt percentatge de places públiques en relació al total de l'oferta de places de 0-3 anys que té Vilafranca, situant-se en un 66%, mentre que la mitjana del grup és del 46%. També cal destacar l'elevat nombre d'infants que reben bonificació en les quotes, un 85% del total. L'aportació econòmica de l'Ajuntament al sosteniment de les llars d'infants és del 49%, superior al 43% de mitjana. En canvi, l'aportació dels usuaris continua sent menor a la mitjana 28% davant del 40% de mitjana. Per últim, també convé fer esment a l'elevada despesa corrent per habitant dedicada a les llars municipals d'infants que és de 39€ per habitant, quan la mitjana de grup és de 28€. Aquesta despesa equival al 4,6% del conjunt del pressupost corrent municipal i es deu en gran mesura a l'elevat nombre de places existents (la mitjana és del 3,4%). 
Xell Montserrat també valora especialment la percepció que les famílies tenen del servei, que ”és molt bona i li atorguen una puntuació de 9 sobre 10”. Els aspectes que es destaquen de forma més positiva són la professionalitat del personal educador, la línia pedagògica i les activitats que es duen a terme amb els infants i la idoneïtat de les instal·lacions, sobretot pel que fa a la seguretat i la neteja, aspectes claus en espais on s'acullen criatures tan petites. Per la regidora, això demostra que “els usuaris valoren positivament la feina que s'està fent a les llars malgrat el difícil context actual”.