Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Pere Regull: “Malgrat la crisi, l’equip de govern vam mantenir i apostar per les llars d’infants municipals perquè les considerem un servei bàsic per als infants i les seves famílies”

29 de novembre de 2018

Les llars municipals d’infants de Vilafranca obtenen resultats molt satisfactoris en el darrer estudi comparatiu impulsat per la Diputació de Barcelona

Ahir a la tarda l’equip e govern de l’Ajuntament de Vilafranca va presentar en roda de premsa els resultats de l’estudi comparatiu que cada any fa la Diputació de Barcelona per avaluar el servei municipal de llars d’infants entre 47 municipis de la demarcació i alhora ressaltar l’alt nivell del qualitat assolit per aquest servei educatiu municipal. A la roda de premsa l’alcalde Pere Regull estava acompanyat per la regidora d’Ensenyament, Xell Montserrat, la cap del servei Dolors Peñafiel i les directores de les quatre llars d’infants municipals.
La regidora Xell Montserrat va exposar que aquest curs 2018-2019 hi ha un total de 310 infants escolaritzats a les llars d’infants de titularitat municipal.  El cost anual de sosteniment del servei és de 1.475.000€, “una suma que suposa un 4,2% del pressupost global de l’Ajuntament, la qual cosa demostra la gran aposta d’aquest Ajuntament pel servei de llar d’infants. Els cercles comparatius de la Diputació serveixen per avaluar la qualitat del servei i, per tant, que els diners que s’hi inverteixen estan gestionats amb eficiència”. Montserrat va posar èmfasi en el fet que Vilafranca és un dels municipis més petits en població dels cercles comparatius “i sempre estem en la part alta en tots els indicadors de qualitat i en alguns som els primers”.
La cap del servei d’Ensenyament, Dolors Peñafiel, va exposar l’evolució del servei de llars d’infants dels darrers 18 anys en què destaca el progressiu increment del nombre de places i aules disponibles i la disminució de l’edat d’admissió. Peñafiel va remarcar que, malgrat que en un moment donat la Generalitat va deixar de fer la seva aportació econòmica, “l’Ajuntament no va repercutir aquest cost en les famílies i mai s’ha arribat al 33% que seria el que correspondria. Actualment l’Ajuntament aporta el 52% del cost, les famílies el 27% i la resta l’aporta subsidiàriament la Diputació”.
Xell Montserrat va posar èmfasi en el fet que “tothom qui ho demana té plaça en una llar d’infants municipal. Ajustem l’oferta a la demanda. En la tarifació social, en funció dels ingressos de la unitat familiar, també som pioners. Som exemple per a molts municipis”. La regidora ha volgut insistir que la llar d’infants “és una etapa educativa. No és una guarderia. La tasca pedagògica és important i és molt valorada per les famílies, un 9 sobre 10. És per felicitar les educadores. Fan la seva feina adaptant-se a les noves metodologies i adaptant-se a les necessitats de l’infant. Les famílies són molt exigents i esperen que el seu fill/a sigui feliç i estigui ben atès. Crec que ho aconseguim amb la seva participació i col•laboració”.
Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull va recordar que el servei de llar d’infants no és de prestació obligatòria però pel qual des de Vilafranca s’hi ha apostat des de fa molts anys. “Malgrat la crisi, i gràcies a la bona gestió econòmica, l’Ajuntament ha pogut seguir destinant el 30% del seu pressupost a serveis que no li són obligatoris, com les llars. Hi ha una bona gestió econòmica i això ens permet dedicar-hi recursos”, ha afirmat Regull. L’alcalde va ressaltar també la qualitat del servei. “Les famílies són exigents i la seva valoració del servei ens fa sentir molt satisfets. És una etapa educativa fonamental perquè l’infant se socialitzi. Se’l prepara per anar a l’escola i les escoles remarquen que es nota quin infant ha anat a la llar i quin no”, ha assegurat l’alcalde. Finalment, Regull va recordar que, amb la crisi, l’Ajuntament va arribar a tenir un pressupost inferior en 13 MEUR. “Malgrat la crisi, l’equip de govern vam mantenir i apostar per les llars d’infants municipals perquè les considerem un servei bàsic per als infants i les seves famílies”, va remarcar l’alcalde.