Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Finalitza la restauració de l’antic rellotge de l’Estació Enològica, instal·lat el 1929

09 de novembre de 2018

S’ha presentat el rellotge restaurat instal.lat al nou edifici de l’Enològica. El procés restauració s’ha realitzat en diverses fases, i ha durat gairebé 3 anys. L’acte de presentació ha anat a càrrec del Tinent d’Alcalde de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior, Joan Manel Montfort.

Aquesta valuosa peça va ser adquirida per l’Ajuntament de Vilafranca el 1883 i, inicialment, es va instal·lar a la Basílica de Santa Maria.  Posteriorment, l’any 1929, es va traslladar a l’Estació Enològica. Una de les curiositats de la instal·lació del rellotge en la que va ser la nova ubicació, és la  integració del mecanisme en l’estructura de l’edifici. El rellotge estava situat a la part més alta i, mitjançant un sistema de politges, els pesos aprofitaven tota l’alçada i així disposaven de recorregut suficient per al seu funcionament. Aquests pesos es van trobar al soterrani de l’edifici, utilitzat com a cava.

Procés de restauració
El procés de restauració ha comprès el desmuntatge del rellotge, la numeració de totes les peces i el trasllat de tot el material per tal de netejar-lo i restaurar-lo amb materials que en garanteixin la conservació. Finalment, el procés ha culminat amb l’exposició permanent del rellotge restaurat que romandrà en un dels vestíbuls de l’edifici.
Els responsables de la restauració han estat Xavier Carbó Tort, Josep Sesma Clua i Joan Tort Jiménez, que han realitzat un treball minuciós i precís de forma totalment desinteressada, igual com van fer amb el rellotge de la Basílica de Santa Maria.

Per a l’elaboració dels textos i dibuixos que acompanyen la instal·lació del rellotge, l’Ajuntament de Vilafranca ha comptat amb la col·laboració de l’alumnat del Col·legi Sant Ramon de Penyafort amb la supervisió de les professores Sònia Guzman Vázquez, Fina Loscos Pagès i Blanca Torras Aragonés.