Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Els alumnes de català de Vilafranca fan pràctiques de conversa en establiments col·laboradors

13 de novembre de 2018

Del 12 al 29 de novembre, els alumnes de Vilafranca que aprenen a parlar en català als cursos del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Alt Penedès i el Garraf, fan pràctiques de conversa en establiments comercials adherits al programa Voluntariat per la Llengua (VxL). 

28 establiments 
En les pràctiques, cada un dels alumnes tria tres establiments que hagin acceptat la proposta de rebre'ls i els fa una visita per establir una conversa en català amb els dependents, amb l'objectiu de facilitar l'ús d'aquesta llengua en els intercanvis comercials entre la clientela i el personal que despatxa. 
En aquesta nova edició de les pràctiques, s'han seleccionat 28 establiments comercials dels barris del Poble Nou, Centre Vila i la Girada, per adequar el nombre d'establiments a la quantitat d'alumnes que fan cursos de català oral (50 alumnes dels cursos bàsic 2, bàsic 3 i elemental 1). En aquesta ocasió hi ha tres establiments que participen per primera vegada en les pràctiques: una carnisseria, una perruqueria i un restaurant, que amplien l'oferta que ja es feia a altres botigues: llibreries, joieries, agències de viatge, alimentació, ferreteria, fotografia, immobiliària, òptiques, llar i decoració, joguines, etc. 
Està previst que es tornin a fer pràctiques lingüístiques durant el segon trimestre del curs acadèmic. Així doncs, durant el mes de febrer de 2019 es donarà protagonisme als establiments adherits al Voluntariat per la llengua de la resta de barris vilafranquins. 

Espai de complicitat 
Les pràctiques lingüístiques són una bona fórmula perquè els alumnes que estan aprenent a parlar en català el puguin fer servir fora de l'aula i perquè les botigues siguin més conscients que el poden continuar utilitzant malgrat que el client no el tingui com a primera llengua i li costi expressar-se en aquesta llengua. Es pretén, doncs, que aquestes persones trobin en els establiments col·laboradors un espai de complicitat.