Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

6.691 alumnes comencen el curs escolar 2015-2016 a Vilafranca

14 de setembre de 2015

La normalitat és la tònica dominant en aquest inici de curs a Vilafranca pel que fa a segon cicle d'educació infantil, primària i secundària obligatòria. Com a novetats cal destacar l'ampliació de l'oferta de l'Institut Nou de Vilafranca, amb el desplegament del 2n nivell d'ESO i l'increment de dos a tres dels grups del 1r nivell, i l'ampliació del nombre de places de P3, amb un nou grup a l'escola Cristòfor Mestre. 
A Vilafranca hi ha 10 escoles que imparteixen ensenyaments de segon cicle d'educació infantil i d'educació primària, de les quals 6 són centres públics i 4 són privats concertats. Pel que fa a l'ESO, s'imparteix a 4 instituts públics i a 4 de privats concertats. Per als nivells educatius que van dels 3 als 16 anys a Vilafranca, hi ha 250 aules en funcionament: 60 a segon cicle d'educació infantil, 114 a educació primària i 76 a l'ESO. 
El curs escolar 2015-2016 s'inicia amb un total de 6.691 alumnes, 195 més que el curs passat. D'aquest total 1.505 són d'educació infantil de segon cicle, 2.878 de primària i 2.308 d'ESO. Si ho mirem per centres, 4.219 estan escolaritzats en centres de titularitat pública i 2.343 ho estan en concertats. 
Aquestes dades d'alumnat matriculat no són definitives perquè caldrà ajustar-les amb les baixes que s'han anat produint durant els darrers mesos i que es constaten un cop iniciat el curs, i l'alumnat de matrícula viva que ha sol·licitat plaça durant l'estiu i està pendent d'assignació. 
Pel que fa a l'educació infantil de primer cicle (llar d'infants), el curs ha començat amb una oferta global de 548 places, de les quals 371 són de titularitat municipal i la resta corresponen a centres privats (Virolet, Sant Ramon i Picarol). Les 4 llars municipals d'infants van iniciar el curs el passat 7 de setembre amb total normalitat i amb un 90% de les places cobertes. En aquests moments, l'oferta de titularitat pública representa un 68% del total de l'oferta a Vilafranca.
Un any més, l'Ajuntament de Vilafranca impulsa programes de suport a l'escolarització per tal de garantir el dret a la igualtat d'oportunitats i la cohesió social. D'una banda, destaca el programa d'ajuts a l'escolarització, que té per objectiu que l'alumnat amb dificultats econòmiques entre els 3 i els 16 anys pugui accedir amb normalitat a les sortides i colònies, l'activitat esportiva de piscina, el material escolar i els llibres de text. Enguany aquest programa beneficiarà a un total aproximat de 1.400 alumnes, gairebé un 25% de la població escolar que resideix a Vilafranca. 
D'altra banda, l'Ajuntament seguirà oferint el servei de vetlladors/es de menjador a aquells centres que ho requereixin. El cost aproximat dels programes de suport a l'escolarització (ajuts econòmics i vetlladors/es) serà de 190.000€. 
Per segon any consecutiu, l'Ajuntament ha destinat una partida a la millora dels centres públics d'educació infantil i primària. Aquesta responsabilitat correspon al Departament d'Ensenyament, però no està duent a terme cap intervenció. La partida municipal que s'inclou en el pressupost del 2015 és de 350.000€, que ha permès abordar alguns dels temes més urgents que s'han prioritzat basant-se en criteris de seguretat i eficiència energètica. 
Del conjunt de millores, destaca per la seva envergadura les obres de reforma i ampliació de l'escola Arsenal que s'ha dut a terme en dues fases i que tindrà un cost global aproximat de 600.000€. També s'han fet intervencions a les escoles Mas i Perera, Pau Boada, Cristòfor Mestre, Baltà i Elias, Estalella i Graells i a la llar municipal d'infants el Parquet per un import global de 150.000€. 
Una altra novetat important d'aquest curs és la consolidació de l'oferta dels cicles formatius de joieria i de disseny gràfic de l'escola municipal d'art Arsenal, derivada de les obres d'am